Klaar voor een eclectisch interieur? Zo hou je het stijlvol.

Nadat de Scandinavische eenvoud onze interieurs lange tijd in een strak keurslijf stak, mag het opnieuw wat gedurfder. Yes! Electicische interieur zijn terug en geven je alle vrijheid om kleuren, patronen en texturen samen te brengen in een mix-'n-match die persoonlijkheid uitstraalt. De enige regel? Er zijn geen! (Of toch: vergeet je behang niet). Voor wie zich toch dreigt te verliezen in de veelheid van ideeën en mogelijkheden hebben we welgemikt advies dat blijft plakken. Want hoe eclectisch een interieur ook mag zijn, stijl blijft altijd key.

Gebruik één kleur als basis
Voorkom dat je mix-’n-match van patronen en texturen rommelig oogt door je te beperken tot vier kleuren. Kies één à twee basiskleuren en vul aan met één dominante kleur. Zag je ook al hoe populair aardetinten en roestkleuren tegenwoordig zijn? Ze geven je interieur een geraffineerde, exotische look.

Plaats bijzondere souvenirs of vondsten in de kijker
Met unieke objecten personaliseer je een woning, en eclectische interieurs smeken er om! Denk aan een Afrikaans masker, keramische vaas, een oud schilderij of een berbertapijt. Hoog tijd dus om die reissouvenirs of vintage vondsten een mooi plekje te geven. Plaats je eyecatchers voor rustig behang, zodat ze alle welverdiende aandacht krijgen.

Combineer basic meubels met statementitems
In een eclectisch interieur mag je stijlen mixen, en dat maakt het net zo leuk. Wil je een modernistische wandkast combineren met een retrozetel en counteren met floraal behangpapier? Het mag allemaal. Let wel: vul je statementitems aan met basic meubels binnen je kleurenpalet. Zo vermijd je dat je woning een bonte kakofonie wordt.

Verras met patronen en texturen
Een eclectisch interieur staat of valt met het effect van verrassing. Behang is de uitgelezen tool om dat te creëren. Ga voor behangpapier met een zeer uitgesproken motief, een tactiele reliëftextuur met goudaccent of een weelderige bloemenprint. Zolang je de harmonie in kleuren behoudt en een pittige mix van patronen en objecten kiest, kan niets misgaan. Go!

Benieuwd naar meer behang om jouw eclectische interieur stijlvol vorm te geven? Ontdek ze hier.